Ben je bezig met de volgende stap in je carrière? Benieuwd naar de identiteit van de accountant van morgen? Of zoek je als accountantskantoor naar nieuw talent of het perfecte diverse team? Wil je een organisatie zijn die verandering omarmt en zich kan aanpassen? Die het juiste doet en daardoor aantrekkelijk is om voor te werken? Dan beveelt de redactie van Accountancy Vanmorgen je van harte dit vijfluik aan:
- Diversiteit in accountancyland (dinsdag 22 september, 13.30 – 14.30 uur)
- Young Profs: Waardevol werk en een leven ernaast (woensdag 23 september, 09.00 – 10.00 uur)
- Veranderen zit in onze genen (vrijdag 25 september,11.00 – 12.00 uur)
- De reputatie van je kantoor (vrijdag 25 september,13.30 – 14.30 uur: )
- Accountantskamer: strafhoekje of leermoment? (vrijdag 25 september,16.00 – 17.00 uur)
Diversiteit in accountancyland
De wereld bestaat niet meer uit die stereotype witte, mannelijke carrièrejager die bereid is 50 weken per jaar 50 uur per week naar omzet te jagen. Dat kan en moet anders. Maar #hoedanprecies? Yvette Taminiau doet al jaren onderzoek naar diversiteit in accountancyland. In haar huidige project kijkt ze samen met twee Big4-kantoren naar de precieze redenen voor vertrek van vrouwen op verschillende niveaus. Al uit eerder onderzoek concludeerde ze dat binnen de accountancy de overgang naar manager als abrupt wordt ervaren, ook door mannen. Maar mannen groeien toch vaker door. Specifiek voor accountants noemt zij de hoge werkdruk en de piekbelasting en volgens haar zouden organisaties dat beter kunnen regelen. Taminiau geeft een online workshop over haar bevindingen waarin deelnemers hun standpunten, ideeën, uitdagingen en oplossingen kunnen delen met elkaar. Dr. Yvette Taminiau werkt als Universitair Docent aan de VU Universiteit Amsterdam, bij de afdeling Organisatie Wetenschappen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zij publiceert op het gebied van klantrelaties en diversiteit binnen de accountancy en consultancy sector. Zij onderhoudt al meer dan 15 jaar samenwerkingsrelaties met accountancy organisaties in de regio Amsterdam.
Young Profs: Waardevol werk en een leven ernaast
De ene generatie is de andere niet. Welk perspectief zoeken jongere professionals in de accountancy? Wat is de identiteit van de accountant van morgen? Je wilt waardevol werk en je wilt ook nog een leven náást je baan. Hoe moeten moderne kantoren hier op inspelen? Deeltijd werken, werk en zorgtaken combineren, Parttime partnerschap, verlof voor…. die wereldreis of die andere studie? De jongere generatie werkt niet minder hard, maar stelt wel andere eisen. Dat betekent twee vragen: wat verwacht jij van jouw werkgever? En als tweede vraag: werkgever hoe vind en bind jij nieuwe aanwas? Gegeven door Marlies de Vries
Veranderen zit in onze genen
Corona heeft iets getriggerd. In één keer moesten en konden kantoren een grote slag maken. Terugvallen in oude gewoontes? Het kon niet omdat je kantoor de facto onbereikbaar was. Veel kantoren lopen momenteel tegen het volgende aan:
- Mijn klanten vallen om, hoe kan ik mijn klanten helpen?
- Ik heb zelf als kantoor een ander portfolio nodig, hoe krijg ik mijn team mee?
- Ik heb een goed idee, hoe krijg ik de mensen mee?
Linda van Egmond laat zien dat de veranderagenda’s er inmiddels anders uitzien. Verandermanagement gaat nu over #hoedanprecies jij veranderingen binnen je organisatie borgt. Wat kan jij doen waardoor jouw mensen en je bedrijf makkelijker met je mee veranderen? Hoe pak je door en krijg je mensen mee? In deze actieve sessie krijg je verschillende perspectieven vanuit verandermanagement mee. En dan hoe het écht werkt voor mensen en teams. Deze invalshoeken plakken we op jouw eigen wens of idee. En we loodsen je er in stappen doorheen. Aan het einde van de sessie weet jij precies wat je volgende stap is. Zodat jij impact kan maken!
De reputatie van je kantoor
Ga je automatisch altijd mee in de vragen die je klant je stelt? ‘Ach, ik kan hier toch wel een oogje toeknijpen?’ Of, ‘Ja maar dat is toch helemaal niet zo gek?’ Wat doe je wanneer een ondernemer onder WWFT-meldingen probeert uit te komen door transacties op vreemde manieren te versnipperen? Of personeel zwart uitbetaald? En als je één keer toegeeft, wat wordt dan de volgende vraag? En wanneer je een beetje meegeeft, welke klanten trek je dan nog meer aan? Wat doet het met de reputatie van je kantoor en je persoon. De scheidslijnen zijn soms dun. De grens tussen zwart of wit is vaak grijs. Het hellend vlak begint met een flauwe bocht. Waar trek je als kantoor de grens tussen goed en fout. Carel Verdiesen geeft aan de hand van hele praktische voorbeelden aan hoe dun de lijntjes kunnen zijn en hoe kantoren in de fout kunnen gaan en zich uiteindelijk moeten verantwoorden voor de Accountantskamer, de FIOD, de rechter, enz.
Accountantskamer: strafhoekje of leermoment?
De voorzitter van de Accountantskamer, Sandra Schreuder, verzorgt deze sessie. Accountants gaan niet graag naar Zwolle, naar de Accountantskamer. Een accountant of een accountantskantoor heeft – misschien – iets fout gedaan. Soms gaat dat over hele grote zaken – denk aan Imtech of Vestia – veel vaker gaat het over de MKB-praktijk. De issues blijven vergelijkbaar, de schaal is anders. Wat is het doel van het tuchtrecht en hoe oordeelt de Accountantskamer? Is een maatregel een sanctie of leermoment? Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, vindt de leermomenten voor accountants belangrijk. Wat zijn in haar optiek de grote leermomenten in de uitspraken van de Accountantskamer? Wat kunnen accountants hier concreet #hoedanprecies van leren? Wat zijn de do’s en don’ts in een tuchtprocedure.
Liever niet alle sessies maar een selectie? Klik dan één of meerdere van onderstaande sessies aan.